lauantai 23. huhtikuuta 2011

Perho

Ravintolakoulu Perhon opetusravintolassa on lähes aina käynnissä teemaviikot. Huhtikussa tarjolla on olutta ja makkaraa, toukokuussa on luvassa parsaa ja äyriäisiä.

Talon olut, Perhon rohkea, on kelpo ale. Se valittiin aperitiiviksi, sillä itse makkaroiden kanssa suositusolut oli peruslager. Talon makkarat olivat maukkaita mutta turhan vähärasvaisia. Kermassa muhennetut perunat toimivat kuitenkin hyvänä lisäkkeenä, samoin hapankaali.

Opetusravintolassa huomaa sen valtavan eron, joka tarjoilijaopiskelijan ja kokeneen, osaavan tarjoilijan välillä on. Ruoan laadussa ei yhtä suurta eroa ole, vaikka Perhossa keskimääräistä useammin toki annoksen joutuu keittiöön palauttamaan.

Koska Suomessa palveluyhteiskunta on vasta alkutekijöissään, suuri osa ravintoloiden asiakkaista tavoittelee ravintolassa edelleen täyttä vatsaa, eikä osaa arvostaa hyvää palvelua. Paras tapa kiittää on tietysti tipin jättäminen. Tyypillisesti tipit jaetaan sali- ja keittiöhenkilökunnan kesken, joten tippi toimii kiitoksena myös hyvästä ruoasta.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Salutorget

Ravintola Salutorget on toiminut nyt pari vuotta Kauppatorin laidalla Brofeltin talon upeissa tiloissa. Kahvilan puolella on mukava terassi, ja itse ravintola sijaitsee talon 1800-luvun arvokkuutta huokuvassa sydämessä. Turistiystävällisesti se on auki seitsemänä päivänä viikossa, sunnuntaisin tosin vain brunssin ajan.

Salutorget mainostaa brunssiaan lapsiystävälliseksi, ja nimenomaan perhejuhliin ravintola hyvin sopiikin. Alle 4-vuotiaille brunssi on ilmainen, ja lastenvaunujen kanssa Salutorgetiin on helppo tulla. Juhlava miljöö, laadukas ruoka ja hyvä palvelu takaavat sen, että myös vanhemmat ja isovanhemmat viihtyvät. Alku- ja jälkiruoat noudetaan seisovasta pöydästä, pääruoka tarjoillaan pöytiin.

30 euron brunssi ei ole mitenkään edullinen, mutta juhlatilaisuuksiin se sopii loistavasti. Valitettavasti kuitenkin äitienpäivänä ja vappuna brunssin hinta nousee vielä noin 15 euroa. Niinä päivinä tosin ei yksikään Helsingin ravintola taida hinta-laatusuhteellaan loistaa.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Bar Teos

Töölöstä löytyy Villettan lisäksi muitakin sydämellisen nukkavieruja arkiravintoloita, joissa voi hetken kuvitella olevansa ulkomailla. Jos Italian sijaan kaipaa Espanjaa, kannattaa kokeilla Bar Teosta.

Tapaspaikka sopii hyvin suurelle kaveriporukalle rentoon illanviettoon: listalta on helppo koota kullekin sopivan kokoinen ateria tai isompi kokoelma jaettavaksi. Tapakset maksavat alle kolme euroa, ja 12 cl talon viiniä irtoaa 2,50 eurolla. Kunnianhimosta keittiötä ei voi syyttää; listaa ei juuri vaihdeta. Tapakset ovat ihan hyviä, palvelu on enimmäkseen sujuvaa, ja ravintolatila on mukava. Tärkeintä on kuitenkin leppoisuus ja hyvä seura.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Villetta

Taannoin eräs ravintoloitsija harmitteli, miten tasokasta ravintolaa on vaikea mieltää suomalaiseksi. Jos jotakin paikkaa kehutaan, sanotaan, että se on kuin ulkomailla.

Tasokkaita, nimenomaan suomalaisia ravintoloita meillä kyllä riittää, joten niitä on turha pitää enää ulkomaanihmeinä. Sen sijaan ulkomailta Suomeen voisi tuoda enemmänkin ravintoloita, jotka ovat edullisia arkipaikkoja, joihin mennään syömään perheen kanssa tai kaveriporukalla. Tällaiset ravintolat ovat omistajiensa näköisiä, henkilökunta on ammattitaidostaan ylpeä, ruoka on edullista mutta hyvää, ja tunnelma on lämmin ja rento.

Ruusulankadun Villetta on juuri tällainen paikka. Rahoja ei ole laitettu puitteisiin, mutta tunnelma on silti kotoisa ja mukava. Vaikka ravintola on niin syrjässä, että sinne tuskin kukaan eksyy tai poikkeaa hetken mielijohteesta, viikonloppuisin pöytää on vaikea saada ilman varausta. Palvelu on monikielistä teatteria. Pizzat ovat hyviä, ja niissä on kunnolla täytteitä. Ja jos jollakulla sattuu olemaan syntymäpäivä, koko ravintola tietenkin onnittelee laulamalla, suomeksi tai italiaksi.

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Bali-Hai

Ravintola Bali-Hai on helmikuusta alkaen jättäytynyt lounaskisasta pois ja keskittynyt vain iltaan. Tällaiselle ravintolalle se sopii, sillä Bali-Hai on baarin ja ruokaravintolan välimuoto. Punavuoressa tämän konseptin ravintoloille tuntuu riittävän asiakkaita.

Vaikka ravintolan nimi viittaa kenties eksoottisempaan ruokalistaan, Bali-Hai tarjoaa melko klassisen valikoiman salaatteja, burgereita ja pastaa. Lammasmakkarapasta keräsi kehuja, ja muutkin annokset maistuivat. Palvelu oli hieman hidasta, mutta ystävällistä. Yhden käynnin perusteella ruoan tasaisuudesta ei tietenkään voi sanoa juuri mitään, mutta illallisaikaan pöytiin tarjoiltuna 10-15 euron annokset tuntuivat hintansa arvoisilta.